AVS PŘÍSTROJE, postaru psychowalkmany.

Další výrobky pro psychickou kondici, zdraví a rozvoj.

Zdravotní poradna – odpovědi

Zde naleznete odpovědi na nejrůznější zdravotní dotazy.

Odpovědi vznikaly v rámci zdravotní poradny Lékař Galaxy.

Obecné informace o mnoha možnostech využití/řešení zdravotních potíží najdete v sekci Účinky.

 


Dotaz: tiková porucha

Náš 14-letý syn trpí asi 2 roky tikovou poruchou. Před rokem jsem byli na vyšetření na neurologii, vyšetření EEG měl v pořádku. Lékař mu předepsal hořčík, potom se tiky zlepšily, ale v mírnější podobě se objevují stále, většinou záškuby rameny, někdy hlavou, popotahování nosem, mrkání. Žádné léky neužívá, pouze bylinné doplňky stravy. Tiky ho nijak neomezují, ve škole má vyznamenání, sportuje, hraje na kytaru. Chtěla bych se zeptat, jestli by pro něho bylo vhodné používání psychowalkmanu a pokud ano, jaký program a jak často.

Odpověď
Shodou okolností jsme to samé řešili u našeho 6ti letého syna – tiky byly jiné (popotahování kalhot, poté co skončilo, tak odkašlávání), ale princip stejný (a z pohledu neurologie, EEG, samozřejmě nic závažného nezjistí). Mimochodem: hořčík je samozřejmě na prvním místě, tím není co zkazit.
Rád bych napsal, že mu AVS přístroj pomůže, ale není to jisté. Tyto tiky vznikají poměrně komplikovanou cestou (nazval bych ji neuro-sociální) – jedná se o tzv. nutkavé (obscedantní) chování. AVS přístroj může pomoci, ale není to se zárukou – někdy pomůže pouze přístroj na 100%, někdy je potřeba přidat něco jiného. Psychowalkman navodí zklidnění mysli, zbaví napětí a má potenciál zmírnit nebo odstranit i obscedantní jednání – ale někdy jen do určité míry – nelze na to úplně vsadit. Takže kdybyste měli přístroj kupovat pouze kvůli tomu, tak to je riziko. Pokud přístroj máte, tak ho určitě vyzkoušejte – postup:

Program (nevím, jaký máte model): jakékoliv programy v alfě, tj. zhruba frekvenci mezi 7-15 Hz. Většinou to budou programy relaxační. Vyberte jich 3-5 a ať je střídá a pak používá 1-3, které mu sednou. Může ale zkusit i mnoho jiných než tyto, a to v rozsahu 4-17 Hz. Určitě se snažte mu také programy přizpůsobit podle jeho možností a chutí, ať to užívá s radostí: například kratší programy, s hudbou, s většími změnami frekvence (to je pro děti působivější).

Četnost: pro dobrý účinek stačí i kratší programy 4x týdně. Pokud vám to možnosti časové umožňují, tak jsou ještě lepší, ideální tyto varianty: a) po ránu, aspoň 15minutový program (prostě kdykoliv před školou, kdy se organismus startuje k dennímu výkonu). B) použít přístroj ve chvíli, kdy jsou tiky četnější (předpokládám, že to bude například odpoledne, nebo večer). Vím že to může být časově náročné, ale ten první způsob (prostě preventivně kdykoliv v týdnu) je také dobrý. A určitě to sledujte – kdy, po jakém programu, ustoupí.

A pak Vám mohu poskytnout ještě jednu radu mimo tuto poradnu (původem pochází z východních učení, používám ji při své činnosti mentálního terapeuta, občas ji doporučují už i někteří lékaři):

Udělat synovi takový režim, že kdykoliv poté, co udělá tik, se musí napít. Jen trošku, nejde o to něco zapíjet, ale směřovat úsilí – tento postup vede k tomu automaticky si tik uvědomit/zaznamenat, a chování tak vědomě ovládnout. Tím se naučí nutkavé jednání změnit na vědomé a postupně ho odstranit (a sebe lépe ovládat). Samozřejmě, že to syn i vy ohlídáte jen v menšině případů (!), ale i tak to stojí za to. Jde i o to, že neustálé pobízení nebo povinnost tiky zapíjet mu začne vadit – tím si začne uvědomovat a na vědomé (i podvědomé!) úrovni začne sám tiky odstraňovat. Koneckonců je to prospěšné pro více mentálních věcí (nemohu ted rozepisovat). Ostatně u nás doma to byla jediná věc, která spolehlivě zabrala.


 

 

Dotaz: zmírnění mnoha obtíží u starší osoby.
Již deset let vlastním AVS přístroj Proteus a cca měsíc nový AVS Laxman light, kterými se snažím zlepšovat spánek a mírnit stresovou zátěž. Chtěla jsem zeptat, zda je možné doporučit AVS technologii osobě důchodového věku (74 let), která trpí ischemickou chorobou srdeční, diabetem a má problémy s oční sítnicí. Jedná se o moji maminku, kterou trápí řada zdravotních obtíží spojených s výše jmenovanými onemocněními. V poslední době řeší zejména nepříjemné neuropatické bolesti nohou. Někde shlédla reportáž, že by tato technologie mohla diabetické obtíže mírnit. Můžete případně doporučit typ přístroje a vhodné programy?

Odpověď
Určitě jí pomůže. Starších lidí – uživatelů, je poměrně dost, s různými zdravotními potížemi. Vlídnější (a doporučji) je určitě Laxman než Proteus (má měkčí světlo, celobarevné spektrum, hudbu, vyšší účinnost – to vše je pro starší lidi příjemnější). Ta neuropatie nohou a potíže s oční sítnicí souvisí s cukrovkou…
Používání ji v případě diabetu pomůže ,,oklikou“ – pravidelné navozování hluboké relaxace zvýší imunitu, vyrovná (ustálí i sníží) krevní tlak, zlepší prokrvenost těla, zejména nohou a další. Určitě by ji měl pomoci zmírnit bolesti, vylepšit brainfitness standard, a zmírnit všechny negativní projevy těla.
Kontraindikace: u diabetu žádné, u bolestí také ne, u oční sítnice také ne, u ischemické choroby také ne.

Jen musí začít opatrněji než lidé zdraví ve středním věku, to znamená dodržet:
1/ prvních min. 10 sezení (spíš 20 sezení) používat jen relaxační programy (pak postupně přidat spánkové, proti bolesti – co bude vhodného a na co bude mít chuť – určitě jí poraďte, doporučte)
2/ začít s menší hlasitostí i světelnou intenzitou brýlí, zvyšovat až od pátého sezení, postupně – vždy se řídit citem – musí jí to být příjemné
3/ nepoužívat v době nějakých větších ataků (čehokoliv) – kdyby jí bylo mimořádně špatně (z čehokoliv), tak nepoužívat
Zatím jsme nic nezkoušeli,protože mu teprve diagnostikovali tuto diagnozu.Od mala chodili k psycholožce,ale léky neužíval.Tvrdili,že je hyperaktivní a učitelky,že je problémový.Vím,že se nedá vyléčit,ale aspoň zdali se to nedá ovlivnit a nějak usměrnit.


 

 

Dotaz: dítě s poruchou osobnosti.
Dokáže AVS přístroj pomoci 16letému chlapci s poruchou osobnosti? Zatím jsme nic nezkoušeli, protože mu teprve diagnostikovali tuto diagnozu. Odmala chodil k psycholožce, ale léky neužíval.Tvrdili,že je hyperaktivní a učitelky, že je problémový.Vím, že se nedá vyléčit, ale aspoň zdali se to nedá ovlivnit a nějak usměrnit?

Odpověď
Různých poruch osobnosti je poměrně hodně, asi byste to měli nechat přesněji diagnostikovat. Obecně samozřejmě mají různé poruchy osobnosti shodné rysy, jedná se zejména o emocionální nestabilitu, irelevantní sebehodnocení, nekontrolovatelnost/neovladatelnost impulsů, podrážděnost, úzkost, pocity prázdnoty, apod. V mnoha případech ovlivňuje vznik poruchy osobnosti silný (emocionální) stres z dětství. Úspěšnost řešení může být za pomoci AVS přístroje určitě nad 50%, teoreticky se dá porucha zvládnout z větší části.
Jak AVS přístroj pomáhá:
a) Uvolňuje bloky stresu, úzkosti, podrážděnosti, napětí v mozku – a to velmi do hloubky a bez ohledu na to, jak vznikly. Dělá to velmi razantně, účinně (téměř neexistuje účinnější metoda, až na výjimky experimentální hlubiné regresní psychoterapie).
b) Dlouhodobě naučí mozek tomu, aby zamezil vylučování ,,nepříznivých“ hormonálních látek (pro tento účel) a naopak jej naučí vylučovat pozitivní hormony (různé druhy opiátů – endorfiny apod.). Vyrovnává celkově činnost mozku, optimalizuje jeho činnost, na všech úrovních (psychická stabilita, paměť, kognitivní funkce…). Je těžké si to představit, když to člověk nezažil, ale je to podobné, jako když několik dobrých software optimalizuje činnost PC (odchytává viry, zvyšuje kapacitu, paměť, rychlost, stabilitu systému).
c) Vyrovnává deficity určitých oblastí mozku. Například za emoční nestabilitu je zodpovědná slabší činnost levé mozkové hemisféry (kde je uloženo do velké míry sídlo citů, celkově EQ apod.). AVS přístroj navozuje rovnováhu v celém mozku, zaktivuje méně používané části, a vyrovnává hormonální hladinu mezi jednotlivými částmi.
Doporučené používání (nevím, jaký máte model): jakékoliv programy z oblasti relaxace, kreativita, zábava, somatické. A používat minimálně 4x týdně (různé programy, a poté opakovat ty, které se mu budou líbit – budou mu dělat dobré pocity). První výsledky myslím bude syn i Vy vidět do 14 dní. Po měsíci až dvou používání může přejít i k jiným programům podle potřeby. Vyhnout se programům na řešení deprese.


 

 

Dotaz: řešení spánku
Dostala jsem k vánocům Váš přístroj Procyon. Moc se mi líbí, jsem spokojena. Nicméně pokud nastavím režim spánku, většinou se mi poté nepodaří celou noc usnout. Může to být tím, že nejsem zatím na přístroj navyklá? Nejsem nijak nemocná, pouze trpím poslední dobou problémy se spánkem, stres, až bych řekla mírné deprese z důvodu pracovního vytížení. Je mi 38 let.

Odpověď
To co popisujete, není nijak výjimečné – stává se to lidem, kteří jsou mentálně aktivní. Vysvětlení i náprava jsou docela prosté. Stimulace samozřejmě funguje dobře, spánkový program navozuje spánek (nízkou hladinu vědomí delta), ale u spánkových programů se blokuje s jiným jevem, a sice samotným světlem – intenzivní světlo brýlí zvyšuje hladinu endorfinů a serotoninu a blokuje tak proces spánku. Cirkadiálním rytmům, které řídí v mozku stav bdění/spaní, dává informaci, že je den. Zjednodušeně řečeno: Intenzivní světlo znamená pro mozek doslova příkaz: ,,teď nespi, teď je den“.
Řešení je jednoduché a účinné, stačí nějakým způsobem utlumit světlo těsně před spánkem:
Buď si pouštět spánkové programy těsně před spaním, ale utlumit světlo na minimum. Více účinnější tak bude zvuk (ten spánek neblokuje jako světlo), a ten bude většinou na účinek stačit. Případně zvolte delší program, min. 30 minut, pro jistotu. I program s minimální světelnou stimulací, nebo nulovou, bude mít účinek. Případně si ztlumte i zvuk.
Nebo použijte relaxační program (hlubší relaxační program 20-30 minut) pozdě odpoledne. Vím, že s aktivní prací a rodinou to bude problém časový, ale zkuste to. Ten Vám dá velmi podobný účinek jako spánkový program. Uklidní Vás a organismus, resp. mozek, na spánek (na hlubokou spánkovou hladinu delta) předpřipraví.

Ještě mimo tato opatření raději uvádím: pro potíže, které píšete, je vhodné ze začátku aktivní používání, zejména relaxačních programů. Aktivním myslím pravidelné a časté používání, například po dobu 14 dní minimálně, alespoň ob den jeden relaxační program (a střídejte je, vyzkoušete různé). Potíže se spánkem (a mírné deprese) jsou totiž už jen důsledek napětí a stresu. Pokud by se Vám podařilo každý den jeden program, tak se Vám rázem začne kondice měnit, už během týdne, celkově. Poznáte sama. Je vhodné na začátek zahájit intenzivně, tak poznáte možnosti přístroje i svoje.

PS: Míval jsem jeden čas stejnou zkušenost se spánkovými programy (a to jsem velmi zkušený uživatel a trénovaný v navozování různých stavů vědomí). Vyřešil jsem to postupem, který jsem Vám napsal, ten platí pro všechny v této situaci. (PS: Později jsem se tomu vyhnul úplně používáním přístroje Laxman, který má speciální tlumené světlo, ne tak ostré, funguje trochu jinak, a u toho se uvedený zádrhel téměř nevyskytuje.)


 

Dotaz: používání po cévní mozkové příhodě.
Manželka je 8 let po těžké CMP. Může používat AVS přístroj, i když má v dost velkém rozsahu poškozen mozek? Manželka velmi obtížně usíná, někdy to trvá i do 5 hodin ráno, a to přesto, že pod dozorem neurologa jsme ji dodávali hormon melatonin, jehož hladinu má už v pořádku. Manželka užívá tyto léky: Sotahexal 160, Digoxin 0,125, Warfarin 5, Ascorutin, Hydrochlorthiazid, Karnitin, Hořčík, Cipralex 10, Helicid, Torvacard, Protectum ginkgo, Biotin, GS Condro. Uvažuji o koupi AVS přístroje Laxman, zatím žádný nemáme.

Odpověď
Odpověď
1/ Potíže se spánkem vyvolává téměř s jistotou nejvíce Cipralex 10.
2/ Užívané léky byly předvídatelné, jediné co kolega nemohl vědět, je užívání Torvacardu. Doplňky stravy (a Biotin) nemají s AVS přístrojem žádné kontraindikace nikdy, a naštěstí většina léků také ne, jediné na co si dát pozor je souběžné užívání Cipralexu (jako SSRI léku) a AVS přístroje (viz dále v postupu).
3/ To dodávání melatoninu je samozřejmě v takovém případě vhodné, ale má svá omezení – za prvé jakmile se přestane dodávat, stav se bohužel vrací zpět a za druhé se tluče s Cipralexem – oba totiž bojují o svojí pozici u částečně stejných synaptických inhibicí.
4/ Výběr AVS přístroje: nic jiného než Laxman bych vám ani nedoporučil. Nejde o to, že je spotřebitelsky nejlepší (komfort, účinnost apod.), ale že je ze všech avs přístrojů nejšetrnější! Má tzv. měkkou zvukovou stimulaci (hudba nebo stimuly jsou se sinus vlnou) a má ,,měkkou“ i světelnou stimulaci (Ganzfeld brýle, celobarevné spektrum). Když se rozhodnete pro laxman, napište mi, poradím vám konkrétní programy, jaké užívat (bud ve verzi Laxman light nebo Laxman 2cz – ta je vhodnější, více programů).

Nejdůležitější je, že prodělaná ischemická událost i současný stav v žádném případě nebrání užívání AVS přístroje. I bez daného postupu je používání bezpečné, ale já vám samozřejmě doporučuji, abyste dodrželi uvedený postup.
Většina léků nemá kontraindikace s AVS, vyjma Cipralexu (na to se speciálně zaměříme), viz dále. Klíčové v postupu, na co jsem se zaměřil, je zlepšení celkového stavu, zlepšit spánek a vyhnout se kontraindikaci s Cipralexem.

Postup::
První zhruba měsíc nebo 20 použití (co nastane dříve), používat pouze relaxační programy, v cílové hladině zhruba 5-12 Hz (ne nižší a ne vyšší) – to pochopíte z návodu nebo vám konkrétní programy napíšu. Tato aplikace způsobí, že všechno, na co manželka používá léky, tedy chemickou cestu (snížení vyššího krevního tlaku, lepší činnost srdce, průchodnost cév), začne AVS přístroj řešit biofyzikálním způsobem – tedy šetrněji (bez malátností, závislosti) a přímo tím, že organismus sám začne chovat lépe (tedy zásah u příčiny, nikoli řešení symptomů). Po této úvodní kůře bude mít manželka větší citlivost vůči vlastním procesům a hlavně programům laxmanu: pozná, že některé ji přináší větší relaxaci, úlevu, dobré pocity, některé méně. Poté může přejít a vyzkoušet programy spánkové, a další (zase když tak napíšu).

Upozornění:
Denní doba nehraje roli. Vhodné je použití v případě, že bude unavená. Například odpoledne, nebo i před spaním. Pokud se bude cítit výjimečně špatně (případný atak nějakých potíží), tak užívání není vhodné. Není to nebezpečné, ale není to z více důvodů vhodné. PS: Za špatný stav nepovažuji běžnou malátnost (v souvislosti s užíváním léků).
Pokud jí nějaký program neudělá aktuálně dobře, tak hned vypnout, a použít přístroj až druhý den (stejný program nebo jiný). Nesmíte zapomenout, že tělo je mnoho měsíců dopováno jiným způsobem (chemicky) s množstvím negativních změn v organismu, a pokud přijde do hry účinná biofyzikální metoda, která optimalizuje v organismu téměř vše, někde se to občas střetne (občasné nepříjemné pocity se stávají i zcela zdravým uživatelům, včetně mě).
Ze začátku používat zvuk i světla na střední úrovni, postupně (podle pocitů) je možné zvyšovat.
Prvních pár sezení nemusí cítit nic zvláštního, než začne metoda působit (v jejím případě). Nebo to může být zkraje i trochu nepříjemné (řekněme prvních 1-5 sezení). To je nutné překonat. Ale poté se již vždy řídit pocity – dobré pocity = dějí se potřebné změny. Špatný pocit při používání = používání zatím koliduje se současným stavem, účinek je moc rychlý, náhlý, kontraindikace s celkovou léčbou = zpomalit.
Nepoužívat více než jeden program denně.
Používat přístroj minimálně 3-4x týdně.

Zhruba po měsíci by mělo docházet viditelně (subjektivně) ke zlepšování spánku. První účinky (na náladu, na to že se bude cítit lépe, bude mít více energie, bystřejší/jasnější uvažování) by měla cítit téměř od začátku, řekněme do desátého sezení. Není nijak výjimečné, že pozitivní účinek pozná už po prvním použití, ale je to velmi individuální.
Po té první fázi (zhruba 1-2 měsíce používání) je vhodná další konzultace, obraťte se zase na nás. V první fázi rozhodně není vhodné vysazovat žádné léky, vyjma omezení Cipralexu (třeba na poloviční hodnoty), ale to musí poznat sama. Když si nebude jistá, tak raději nevysazovat. Ono je prostě obtížné pro mě na dálku to upřesnit více, v případě takového množství léků a po tom, co prodělala.

To je vše. Mohu Vás ujistit, že pokud dodržíte dané postupy (a případné odchylky můžeme kdykoliv zkonzultovat, poradit), tak se její stav vidtelně vylepší (subjektivně i objektivně). Přístroj sejme část negativních dopadů léků, manželka bude mít více energie (psychické i fyzické), zlepší se metabolismus, oblast srdečně-cévní, upraví se (případně sníží) krevní tlak, bude mít lepší psychické pochody – uvažování, paměť (už jen tím, že každé použití AVS přístroje vhodně prokrvuje mozek, optimalizuje prokrvení), a nakonec účinek, který se těžko měří, nezaznamená jej přímo subjektivně a bude znatelný až po měsícíh používání: AVS přístroj začne podporovat růst nových nervových spojení.


 

 Dotaz: spánek a deprese, starší osoba

Moje operace srdce byla v přímé souvislosti s infarktem myokardu. Mám navíc zpevněnu chlopeň anuloplastickým prstencem. Operace proběhla 21. srpna 2008. Léčím si vysoký krevní tlak. Jelikož již léta trpím nespavostí, můj známý mi chtěl s tímto problémem pomoci a tak AVS Dreamer koupil. Přístroj nyní používám já. Velmi mi pomáhá relaxační program s navozením hladiny alfa. Zkusila jsem jednou i program s navozením spánku, ale jelikož se mi velmi zpomalil tep, program jsem přerušila. Ráda bych přístroj používala i nadále, trpěla jsem před lety depresemi a zatím jsem se vnitřně přesvědčila o tom, že mi AVS přístroj pomůže. K doplnění, je mi 73 let. Věřím, že mi pomůžete najít způsob, jak přístroj i nadále používat. AVS Dreamer představuje pro mne velkou a snad už jedinou naději na zlepšení mých dlouholetých potíží se spánkem a s depresemi. Prosím, abyste mi tuto naději nevzal. Troufám si tvrdit, že dokážu být ukázněná a přesně dodržím to, co mi doporučíte, abych si používáním AVS přístroje neublížila. Myslím si, že pro své srdce dělám maximum. I po operaci jezdím na běžkách a na kole, i když samozřejmě mnohem pomaleji než tomu bylo před operací. Nachodím měsíčně cca 100 kilometrů pěšky, hlavně v Českém ráji a v Jizerských horách. Jezdím do Prahy do divadla a na výstavy a navštěvuji již devět let Univerzitu třetího věku v Liberci. Snažím se pracovat jako brigádnice (úvazek 20 hodin měsíčně) v Galerii radnice v Liberci. Pokud si to budete přát, zašlu podrobnější popis stavu mého srdce. Mým kardiologem je MUDr. Hrdlička v Mediscanu v Praze. Věřím, že mi pomůžete, za což Vám mnohokrát děkuji.

Odpověď
Jste velmi aktivní ve svém věku, to je skvělé, ale opravdu nezapomeňte na důsledný odpočinek!!! Při vyšším krevním tlaku a po operaci srdce to je pro Vás životně nezbytné!

Tady jsou pokyny, když se jich budete držet, můžete Dreamer používat bez obav a často:
1/ Nepoužívejte Dreamer vícekrát než 1x denně
2/ Když budete cítit potíže typu fyzické (nikoli psychické) nevolnosti, nebo fyzického vysílení, vyčerpání, nebo naopak většího nabuzení/napětí – vyvolaného zvýšením krevního tlaku, tak dreamer nepoužívejte akutně (!). Jeho použití je v tomto případě vhodné, ale až po hodině a více běžného odpočinku.
3/ Nejvhodnější doba pro použití (to je jen doporučení, jinak se řidte svými momentálními potřebami, stavem únavy apod.): od poledních hodin až do večerních hodin.
4/ Používejte jako základní programy tyto (střídejte je jak uznáte za vhodné, také v různou dobu – od poledne až navečer ): r01-r06, r09, r12. Pokud jsou programy krátké (např. 5 minut), tak si je prodlužte, alespoň na 15 minut (kratší než 10minut nemají žádný smysl). Pokud jsou dlouhé (více než 30 minut, tak si je zkraťte, ideální je pro vás délka programu 20-30 minut.
5/ Jako doplňkový vyzkoušejte na obecnou imunitu a spaní (a podle účinků bud pokračujte nebo ne): 2x týdně ve večerních hodinách, těsně před spaním (v posteli): d01, S02-S04, S08. Vhodná délka je 20-35 minut, pokud mají programy jinak, tak si délku upravte.
6/ Jako doplňkový pro depresi použijte 2x týdně P01 nebo P03. Používejte tyto dva vždy, když jste dostatečně fyzicky odpočatá, cítíte se fyzicky dobře!
7/ Používejte dreamer minimálně 3x týdně.

Velmi vhodný by pro Vás byl model Laxman, z více důvodů (je obecně šetrnější, má speciální režim pro deprese, více vhodných programů aj. aj., nemůžu vám to ted všechno vysvětlovat). Ale stojí dost peněz (verze light necelých 19.000 Kč) a nechci vám to samozřejmě nějak podsouvat, nejsem tu v roli obchodníka. Ale kdybyste těch peněz nelitovala, a chtěla AVS terapii ještě o kus posunout, tak abyste o té možnosti věděla. (Také si ho můžete nejdřív půjčit na vyzkoušení.)


 

Dotaz: migrena – jaké použít programy
Jaké programy mám používat (jsem žena)u Brainmaxu, když trpím migrénami, bolestmi hlavy?

Migréna:
1/ Zpočátku používejte programy, které jsou ,,klidnější“, aby zbytečně neatakovaly migrenozní stavy. Po několika až několika desítkách absolvovaných programech budete mít už sama cit, které jsou vhodné a které nikoliv. Pro začátek navrhuji tyto (délku si samozřejmě můžete upravovat):
r2 až r6 (relaxace)
L01, L02 (učení)

2/ K řešení migrén, aby ustupovaly, fungují dobře tyto programy:
P10, P13, d07, c03. Vhodné je programy vystřídat, každý absolvovat několikrát (postupně, v klidu) a pak začít používat i jiné, podle vlastního výběru.

Ale pozor: někdy i spuštění vhodného a vyzkoušeného programu může vyvolat nebo přispět k ataku migrény. Tomu se nelze vyhnout – migréna souvisí s prokrvením hlavy, a to je vždy jiné…V takovém případě přístroj vypnout a zkusit až druhý den / po vyspání (stejný nebo jiný program).
Ze začátku, bez předchozí zkušenosti, nepoužívat přístroj ve stavu, kdy se atak migrény rozjíždí. Po určité zkušenosti si to uživatel už může troufnout, a často atak zastaví, ale jako začátečník ne – nepozná stav, kdy je to vhodné a kdy nikoli.

 

 

 Dotaz: tiky, zlozvyky
Odmalička mám zlozvyky, tiky: cukání oka, ve tváři apod. Nejsou to deprese. Jaké mám používat programy u Brainmaxu?

Odpověď
Řešení zlozvyků: Asi víte, že by Vám mohlo pomoci užívání hořčíku a vitaminu B, konkrétně nejlépe B6. Tiky (jakékoliv) jsou docela složité potíže v signalizaci mezi mozkovými buňkami, takže není snadné určit konkrétní program, když neznám podrobnosti. Naštěstí zase to pozadí tiků není tak složité, takže: u tiků jde vždy o určité psychické napětí (tiky fungují jako signalizátor a částečně také jako uvolňovač tohoto napětí). Pokud budete v hluboké relaxaci (opak napětí), budou se projevovat méně, spíš bych si tipnul, že vůbec.

Řešením pro Vás je tedy spouštění hlubokých relaxačních programů. Tím se jich do jisté míry zbavíte akutně a při pravidelné takto prováděné hluboké relaxaci do nějaké míry ustoupí. Nikdo však neumí a nemůže říci, po kolika sezeních a do jaké míry ustoupí. Prostě hodně relaxujte – relaxační programy vám samozřejmě dávají mnoho dalších účinků, zejména pro celkové zdraví – a uvidíte, jak se to bude vyvíjet. Stačí i kratší programy, například do 20 minut, ale rozhodně spíše hlubší, čili s cílovou hladinou 12Hz a méně. Jsou to například tyto (délku programu si můžete upravovat):
r1 až r7
P05, P10, P13
d01-d04, d05-d07
S01-S06

Neznamená to, že byste si měl pouštět stále jen relaxační programy, samozřejmě používejte i jiné podle potřeb (zlozvyky neznamenají žádné omezení). Ale relaxace je vhodná právě pro pro řešení tiků/zlozvyků.


 

 

Dotaz: riziko epilepsie u dětí s vadou koncentrace (ADHD, LMD)
Nehrozí nebezpečí vyvolání epiletického záchvatu při „blikání“ v brýlích při používání přístroje u dětí, které mají problémy se soustředěním díky změnám na mozku (myslím různé mozkové dysfunkce)?

Odpověď
Mozkové dysfunkce jsou vlastně oslabením mozku (resp. CNS – centrální nervové soustavy), takže riziko záchvatu u těchto osob (dětí) je větší než u ostatní populace. Zrovna tak u dětí v pubertě a kolem puberty je riziko záchvatu větší, protože dozrávají určité části mozku a probíhájí tak v mozku poměrně dynamické změny – které jsou žádoucí, ale vlastně nepříliš stabilní CNS. Takže je to riskantní skupina.

Nicméně, na druhou stranu, epileptický záchvat v souvislosti s používáním AVS přístroje nebyl v Česku diagnostikován už nejméně 8 let. A uživatelů je čím dál více – a samozřejmě i těch s dysfunkcemi (LMD, ADHD) – jejich počet spíš narůstá. Je to dáno tím, že novější AVS přístroje (iBrain, Laxman, Brainmax, Esprit aj.) jsou technologicky pokročilejší, zejména už nepoužívají vůbec červenou barvu stimulace (která byla kritická). Takže bych se určitě ničeho neobával. Samozřejmě je nutné přečíst si návod a dodržet pokyny k používání.
Ze současné nabídky Galaxy : mimo nejlevnější model Galaxy, který je někdy dodáván i s červenými brýlemi, jsou ostatní modely velmi bezpečné. Nejvhodnější světelná stimulace (pro eliminaci jakýchkoliv záchvatů apod.) je celobarevná (navíc je uživatelsky nejpříjemnější), ale například i Dreamer, se zelenými brýlemi, je naprosto v pořádku.

Nevím samozřejmě, jestli nemáte už doma nějaký starší AVS přístroj? Když tak napište jaký typ, poradím Vám, jak s ním zacházet – jakým frekvencím nebo programům se vyhnout, abyste to nepokoušeli.


 

 

Dotaz: používání při tinitu
Lze používat AVS při tinitu? Mám ho již 25 let.

Odpověď
AVS přístroj používat můžete, s jedinou výjimkou: Pokud by byl tinitus velmi intenzivní, tak v tom případě – v tomto okamžiku, není úplně vhodné AVS přístroj použít. Počkejte, až bude vhodnější. Při pravidelném používání AVS přístroje (2-3x týdně, zejména relaxační programy) Vám tinitus do nějaké míry ustoupí! Je možné, že vám jednorázově ustoupí hned po použití relaxačního programu. Lidé s tinitem to často popisují tak, že jej po použití přístroje stále vnímají, ale není tak intenzivní a tolik je nedráždí – jako by byl na pozadí a neruší.


 

Dotaz: rozdíl mezi AVS a Holosync
Používám přístroj Laxman 2 a rád bych se zeptal, jaký je rozdíl mezi tímto způsobem relaxace a systémem Holosync? Můžete mi napsat hlavní rozdíly?

Odpověď
Systém Holosync využívá technologii binaurálních zvuků (stejně jako všechny AVS přístroje). Binaurální zvuk = do jednoho ucha jde zvuk o jiné frekvenci než do druhého, a na rozdíl frekvence se mozek vyladí. Tedy do pravého například 14 Hz, do levého 4 Hz, a na rozdíl 10 Hz se mozek ladí. Je to nejdokonalejší technická metoda k přeladění mozkových vln sluchem – sluch totiž funguje rozdílně než zrak (pro zrak ,,stačí“ vysílat stejné frekvence.) Většina nahrávek Holosync je navíc obohacena hudbou apod. nebo je hudba přímo tvořena ve dvou frekvencích (stejně tak to dělají některé AVS přístroj, např. Laxman).
Nahrávky Holosync, tedy poslech a stimulace těmito nahrávkami se tedy ničím neliší od stimulace AVS přístrojů – je to zcela shodná technika. Osobně jsem holosync nahrávek testoval mnoho, první komerční dostupné nahrávky Holosync vznikly už v osmdesátých letech minulého století – a mohu potvrdit teorii – fungují prostě stejně jako AVS přístroj s hudbou.
Nahrávky Holosync uživatele Laxmanu nijak neobohatí co do účinnosti, případně mohou obohatit tím, že mají zase jinou, určitě zajímavou hudbu – tedy z estetického hlediska.
PS: Účinnost AVS přístrojů tvoří ještě pochopitelně světlo a nevím, jestli víte – světelná stimulace (zvlášť u mnohobarevných brýlí) tvoří větší část celkové účinnosti (účinku na přeladění mozkových vln), asi cca 70% účinku. Proto jsme ani v Galaxy prodej holosync nahrávek nikdy nezařadili, i když nám to občas někdo nabízel – neměly by valný význam (jedině z pohledu ceny, což je ale vzhledem k celkovému účinku také sporadické).

 

Dotaz: použití při tetenii
Mám diagnostikovanou tetenii, lékař mi chtěl dát AD, to jsem odmítla, dala jsem výpověď v práci, jsem doma, ale dokončuji VŠ, v červenci mám státnice. Potřebuji se uvolnit, učit, zbavit se strachu a stresu před zkouškou. Myslíte, že je přístroj vhodný? Je mi 46 let. Tréma, strach a nervozita mne provází od dětství. Na gymnáziu jsem byla na vyšetření žaludku a bylo mi řečeno, že je to nervového původu.Břicho mne nebolelo jen v těhotenství :D, asi proto, že jsem byla v klidu a doma. Posledních 18 let jsem pracovala jako sociální pracovnice na oddělení péče o děti. Do zákona nám dali, že musíme mít vysoké školy….takže jsem studovala při zaměstnání. Začaly problémy se srdeční arytmií, kromě těch dlohodobých zažívacích. Lékaři tvrdili, obvodní i závodní, že to mám asi už menopauzu, byla jsem totiž opakovaně na umělém oplodnění.

Loni jsem byla na vyšetření na gastru – tam zjistili jen lehký zánět žaludku a povředovou chorobu. Dostala jsem léky – ORTANOL, pak mi začaly záchvaty asi do 14 dnů. Slabost, nemohla jsem dýchat – na pohotovosti mi píchli do žíly hořčík. O dva dny později se to problémy opakovaly – na pohotovosti v jiné nemocnici mi řekli, že to mám od žaludku.V polovině září jsem dostala silný záchvat na srazu z gymnázia, domů jsem jela taxíkem. Záchvat byl hrozný, byl jako infarkt, bušení srdce, asi vysoký tlak, hučelo mi v hlavě, měla jsem závrať, trnula levá ruka a jazyk. Manžel na internetu našel diagnózu – tetanii a nalil do mne šumivý hořčík, to nepomohlo, tak pak i vápník a záchvat se zklidnil. V pondělí sem šla k doktorce, že chci na vyšetření…a na marodku, že nejsem schopna nic dělat. Tetanie se potvrdila.

Ležela jsem doma a nebyla jsem schopna chodit skoro ani po bytě. Do ledna jsem zhubla 10 kg, normálně jsem vážila 57, v lednu 47 Kg (nyní cca 51 kg). Už jsem si nevěděla rady, v lednu jsem zavolala známé lékárnici a ta mi řekla, že nové léky na žaludek spotřebovávají hořčík !!! Tak jsem ho vysadila – Oratanol, od listopadu jsem ho brala 2x denně, byla jsem totiž s dalším záchvatem v nemocnici a zvedli mi tam dávkování. Místo něj nyní užívám při problémech aloe – funguje výborně. Už to vypadalo na chronický únavový syndrom, ataky byly na denní a nočním pořádku, skoro jsem nespala. Zachránila mne asi kranio-sakrální terapie, na kterou jsem začala chodit koncem ledna, intenzivní ataky ustoupily. Po půl roce na nemocenské mne v březnu poslali do práce. Musela jsem dát výpověď v práci, nedošla jsem ani na zastávku, pálelo mne na hrudníku a byla jsem slabá.
Nyní je to lepší, ale přetrvávají závratě, špatné trávení, někdy tlak v zátylku, slabé svaly, v noci se budím cca v půl třetí, nasypu si pod jazyk hořčík a zase usnu, někdy už ne, většinou po ránu mám stažené břicho, během dopoledne to povolí. Někdy se objeví křeče v nohách, občas srdeční arytmie, tlak na prsou a pálení, nebo mravenčení svalů, někdy probdělá noc. Problémy se různě stěhují a střídají. Pravděpodobně špatně funguje slinivka se žlučníkem, musím si hlídat potraviny a jejich glykemický index, jinak mi je špatně, jako na zvracení nebo na omdlení. Dne 8.7. mám mít státnice, tak snad to nějak vydržím a doufám, že pak bude lépe. Zkoušky jsem všechny nyní udělala, diplomku odevzdala – trochu to byly nervy, hořčík zase odplaval….Přednášky, konzultace a zkoušky jsme měli u nás, ale státnice mám mít v Polsku, ve Varšavě, mám strach, abych neměla tam nějaké ty problémy s tetanií. Strach a tréma – nyní aktuální problém.

Odpověď
Dostáváme mnoho dotazů na použití AVS přístrojů pro různá onemocnění, ale někdy nemůžeme úplně doporučit, nebo neexistují ekvivalentní studie, apod. Ale u tohoto onemocnění – přístroj Vám pomůže stoprocentně, subjektivně to pocítíte velmi rychle, při pravidelném používání se jí můžete i zbavit. Prvotní příčiny tetanie jsou vždy psychického původu, mají základ ve stresu, většinou se projevují změnami nálad, depresemi, poruchami soustředění, rozsáhlou nervozitou… je to tak?
AVS přístroj Vám pomůže odstranit stres, psychickou nerovnováhu, labilitu, zvýšit koncentraci, odstranit strachy/trému.
a) Je jisté, že onemocnění je nervového / psychického původu. To, že je diagnostika nyní tetanie, není podstatné. Hormonální skladba a vůbec vše co se týká tělesné schránky, se může v tomto případě různě měnit – když doplníte hořčík, začne chybět něco jiného. Sama jste to velmi trefně popsala, že se to stěhuje. Věřte tomu, že na jiném oddělení a v jiném čase vám klidně budou diagnostikovat únavový syndrom, poststresový syndrom, prostě jiné věci. Standardní medicína v tomto případě má a nemá pravdu, resp. je nedostačivá tam, kde je základem nebo hlavní příčinou psychika (hlubší problém).
b) Já nepoznám, odkdy a z čeho problém pochází. To je docela důležité, ale nepoznal bych to asi ani z osobní konzultace. Většinou to bývá silný stresový blok z období dětství – může jít o silný traumatický zážitek, ten si můžete a nemusíte pamatovat, dlouhodobý stres, daný třeba i výchovou – je těžké to určit (ale v menším procentu případů to bývá z důvodu nevhodného porodu – přidušení, psychické trauma apod., aj.). Také vůbec nehraje roli, že se to projevilo třeba až v dospělém věku – spouštěče v mozku jsou někdy nevyzpytatelné.
c) Pro definitivní, nebo řekněte velmi výrazné vyřešení, vám jenom AVS přístroj nepomůže. Jsem přesvědčený, že vám pomůže hodně, ale sám na to nestačí. Velmi vám doporučuji použít (opakovaně, až do doby, než zažijete jasné známky zlepšení) tyto metody (jedná se o hlubší psychoterapeutické nástroje) : regresní terapii, holotropní dýchání, hypnoterapii.
d) Vliv AVS přístroje: zlepší vám celkový psychický komfort – lepší koncentraci, méně únavy apod., zejména však donutí mozek pracovat trochu jiným způsobem – to nijak krátkodobě nepoznáte, ale je to to nejdůležitější. Je to jako při tréninku ve sportu: když pravidelně cvičíte, tak téměř nezaznamenáváte drobné změny, které každý den probíhají. Ale probíhají, jsou významné, a na všech úrovních těla. Když byste si udělala velmi podrobné testy (podobně jako třeba dělají vrcholoví sportovci) před a po cvičení (třeba po 2 měsících), žasla byste, co všechno se v těle vylepšilo – aniž byste cítila sama nějaké extra zlepšení. Stejné je to s AVS přístrojem pro psychiku. Takže první doporučení: používejte Brainmax často, nejméně 4x týdně. Opravdu nejméně! A nenechte se odradit, když to někdy nebude ono, dokonce ze začátku můžete cítit nějaké potíže (bude bolet hlava, bude vám nevolno apod.) – v tom případě program ukončete a pusťte si zas druhý den, nebo zeslabte intenzity, ale rozhodně to nevzdejte.
e) Postup: používejte prvních týden – tři týdny relaxační programy. Jakýkoliv, jaký vás zaujme, bude vám dělat dobře. A střídejte je. Po této době už budete citlivější, budete vědět jaká frekvence vám dělá a kdy dobře – dívejte se na grafy. Poté zkuste i jiné kategorie, které budou právě v tu chvíli pro vás účelné: učení, energie, apod…


 

Dotaz: používání AVS přístroje současně s voperovaným neurostimulátorem.
Dobrý den, v roce 2010 jsem podstoupil operaci, při níž mi byl voperován neurostimalátor. Jde o zákrok, při kterém jsou trvale umístěny elektrody do mozku. Ty pomocí elektrostimulátoru pod klíční mostí vysílají ve vysoké rychlosti elektrické impulzy asi 160 Hz za sekundu. Zákrok se používá u parkinsoniků a a při dystonii, po dětské mozkové obrně. Smí se v tomto případě používat AVS stimulace? Neurostimulaci mohu vypnout a třeba po hodině zapnout. Vím, že to je dotaz spíše na neurologa, nemáte ale nějaký podobný případ ?

Odpověď
Bohužel jsem nenašel ani u kolegů v cizině konkrétní případy souběžného používání tohoto typu neurostimulátoru a AVS přístroje. Samozřejmě si troufnu Vám odpovědět na základě svých obecných dlouholetých zkušeností a uvidíte, jak se rozhodnout. Jsem si jistý, že i neurolog by Vám následující popis schválil a klidně to i udělejte (ještě konzultaci s ním).
AVS technologie je neinvazivní metoda a nevysílá impulsy přímo do tkání, proto souběh s běžícím neurostimulátorem (zvlášť pro ty účely, pro který ho používáte) nemůže způsobit žádné poškození nebo komplikace. (AVS ovlivňuje zvenčí nervovou soustavu, nejdříve naladí přes oční nervstvo nejbližší oblasti mozku, ze kterých se pak frekvence lineárně šíří od ostatních částí mozku.) Účinek obou věcí by se ale mohl mírně křížit, což není vhodné, ani účelné. Proto Vám mohu doporučit, abyste neurostimulaci vypnul před použitím AVS přístroje, a poté ji znovu zapnul – ideálně cca 1 hodinu po skončení sezení s AVS přístrojem. To proto, že AVS stimulace doznívá (v průměru trojnásobnou délku času, než je čas programu). S tímto postupem můžete přístroj používat.


 

 

Dotaz: řešení závislosti – alkohol
Jaké programy je vhodné používat u AVS přístroje Luma 10 na závislost na alkoholu (muž, 50 let)?

Odpověď
Alkoholik má velmi slabý výskyt hladiny alfa – prakticky méně než 50%, než běžná populace. A právě v alfě se vylučují hormony, které zajišťují relaxaci, regeneraci, odstranění stresu, starostí, mj. dodávají pocit radosti, až blaha (nejznámější jsou endorfiny, ale je jich víc). Právě nedostatek radosti, vnitřních pocitů uspokojení, i na hormonální úrovni (vždy se vše projeví na všech úrovních – fyzické, chemické-hormonální, psychické viditelné a prožívané apod.), vede alkoholiky k dalšímu pití, kdy alkohol nahrazuje jejich vnitřní nedostatečnost uvolnit se (přirozeně). Proto pro léčbu alkoholismu (klinickou nebo autoléčbu) je potřeba navozování hladiny alfa primární.
Na začátek jsou vhodné tyto programy: r05, r06, P10, d02, d05. Ideální použít první týden každý den 1 program!!! Pokud to kvůli času nejde, tak nejméně 1 program ob dva dny. Poté, až začne cítit účinek, který se projeví nejčastěji klesající chutí na alkohol a lepší náladou (může to být do týdne, cca do 14-20 dní bude určitě cítit nějakou změnu, pokrok), může začít používat i jiné, tyto programy: r04, P01, d03, d04, d09, L02. Po cca 1-2 měsících používání už bude mít určitou zkušenost, jaký program mu dělá dobře, a bude dost citlivý na to zvolit si programy sám: pak ať pokračuje podle svého citu.
Zásadní, velmi efektivní je použít program právě ve chvíli, kdyby si dal za předchozích okolností alkohol!!! To je nejúčinnější léčba! Během programu ho většinou přejde chuť (možná ne při prvních použitích, ale později), to je důležité!!! Alkohol nahradí relaxací! Tím si mysl i tělo fixuje přirozený výměnu závislosti za radost.
Výsledkem pravidelného používání 1-3 měsíce může být a) až enormně nižší chuť na alkohol, b) lepší překonání absence, c) celkově lepší psychický komfort. Nevím, jak je závislost velká. Málokdy lze pouze s AVS přístrojem se jí zbavit úplně (chce to ještě jinou, individuální terapii), ale také se to občas stává. Rozhodně nic účinnější neexistuje, a zvlášť když máte přístroj doma, není co řešit – ať používá, co to jde a výsledky bude sám překvapený.


 

 

Dotaz: doporučení modelu při častém cestování letadlem a pracovním vytížení
Moje dcera /26 let/ žije a pracuje v Singapuru. Často cestuje do Londýna a přesuny přes časová pásma jí nedělají dobře. Nejvetsi potize ma ale se spankem, nemuze usnout, velice casto se Probouzi. Je nesmirne citliva na hluk pri spanku ale i na svetlo pri spanku toto je relativne v poradku, nebot zeny maji spat ve tme/, ma velice povrchni spanek, myslim, ze chybi dlouha snova faze. Je velice pracovne vytizena, zejmena je zde pracovni stres, protoze pracuje pro jednu z nejvetsich svetovych investicnich bank /MS/ a tlak na vykon je zde obrovsky. Jeji vzdelani jsou dve prestizni university v Londyne, zakoncene MSc, navic nyni uspesne skoncila trilete prestizni financni CFA, mluvi plynne 4 jazyky, dalsimi 3 komunikativne. Jaky pristroj z vasi nabidky byste jí v jejim pripade doporucil? Samozrejme bych byla nejradeji, aby si mohla pristroj sama vyzkouset, ale v Praze bude nejdrive cca o vanocich.

Odpověď
Když jsem letěl dvakrát do USA, tak mí známí nemohli uvěřit tomu, že na mě JetLag nepůsobí, že jsem vůbec nebyl ospalý a unavený, jakobych ani nepřeletěl 11 hodin časových pásem. To nikdy u nikoho neviděli. Je tedy pravda, že mám dlouholetým používáním dost věcí již ,,vytrénováno“, ale před letem používám jen krátný program a stačí to. Konkrétní model: jestliže nemusí dcera šetřit, tak samozřejmě ten nejlepší: Laxman + k tomu Sady programů (Energie, případně další). Najde tam spoustu skvělých programů na jetlag i vhodných pro její práci.


 

 

Dotaz: použití AVS v komatu
Je možné použít psychowalkman u osoby, která je po autonehodě již 2 roky v komatu?

Odpověď
Zkušeností s tímto stavem (koma vs. AVS přístroj) není mnoho, ale z těch málo, které znám z ciziny (3 případy, z USA), nikdy nedošlo k nechtěným vedlejším následkům nebo komplikacím. Musí to ale být určitě pod lékařským dohledem (může se zvýšit nitrolebeční tlak, vyšší přísun krve do mozku apod. – je potřeba vše hlídat). A to ještě zhruba 15-30 minut po ukončení stimulace (některé procesy ještě i akutně doznívají). Raději kratší program (15-20 minut), a raději bez červeného světla, pokud máte možnost (nevím, jaký máte model).
Zrovna tak ale nelze čekat, že AVS přístroj viditelně pomůže. Je to zkouška naslepo. Je ale jasné, že za této situace se musí vyzkoušet vše. AVS přístroj přece jen může probudit určité části mozku k ,,jiné“ aktivitě.
Většina lékařů v těchto situacích nechce riskovat vůbec nic, a neponesou za to zodpovědnost, je možné, že Vás od toho ještě budou zrazovat nebo zakazovat.


 

 

Dotaz: znovudosažení hluboké relaxace
Pred nekolika tydny jsem si koupil pristroj Esprit. Prvni program, ktery jsem si pustil, byla Prestavka v praci (15) a po jeho skonceni jsem se citil fantasticky – jako po hodine cviceni tai-chi v kombinaci s opilosti. Cekal jsem, ze tak budou fungovat vsechny relaxacni programy, ale relaxaci uz se mi nikdy do tohoto stavu dostat nepodarilo (pouzivam vetsinou Regeneraci (16) a Dukladnou regeneraci (17), ale zkousel jsem i jiné. Dvakrat denne lezim v posteli se zady podlozenymi polstari. Pak se mi jeste jednou podarilo tohoto stavu dosahnout po druhem pouziti programu Spanek (23). Na muj mozek relaxacni programy (stres atd.) funguji, alespon myslim… Puvodne jsem si rikal, ze to treba byla reakce tela na novou situaci, ale kdyz jsem si precetl Vasi knihu, tak tam tento stav popisujete jako pravou relaxaci. Ale ja mam po pouziti relaxacniho programu (na rozdil od tech spacich) studene ruce a nohy. Rad bych se zeptal, jak teto absolutni relaxace opet dosahnout?

Odpověď
Jednoznačný návod neexistuje, zejména proto, že jste vždy v jiném rozpoložení (psychicky a fyzicky), takže stejný program vždy pocítíte jinak.
– Studené ruce a nohy jsou v pořádku: to se při kvalitní relaxaci děje.
– Vaše pocity jsou zásadní: co cítíte, také tak probíhá, s upřesněním, že vždy cítíte relativní změnu (mezi napětím/relaxací). Čím větší je ta změna, tak to více cítíte. Jestliže jste ve stresu, a vhodný program dobře zafunguje, tak pocítíte větší změnu. Jestliže jste dobře relaxovaný, a dáte si ,,vlažnejší“ program, tak neucítíte takovou změnu.
– Já dosahuji relaxačních stavů také velmi různě. Mám absolvovaných tisíce sezení, a v polovině případů zcela přesný výsledek pocitů neodhadnu – na to jsou vlastní biorytmy a jejich znalost příliš proměnné a subtilní.
Co by Vám ale určitě mělo pomoci k dosahování hlubokých (krásných) relaxačních stavů, bez ohledu na momentální rozpoložení, kondici:
– nečekat výsledek, nezkoumat to (vím, je to těžké… zkuste se zaměřit v myšlenkách na nějaké jakékoliv jiné téma…)
– dýchání: nemusíte nic o dýchání vědět, prostě jen zhluboka dýchejte, jakkoliv
– hlad: (mě osobně to pomáhá nejlépe) – ve stavu, kdy jste relativně vyhládlý, je účinek razantnější…


 

 

Dotaz: používání při migreně
Jak je to s používáním AVS přístroje, když jsem migrenik? Jeden den, když jsem měla pocit, že bych mohla migrénu dostat, mi blikání vadilo, až jsem si ho musela vypnout. Jinak mi nevadí.

Odpověď
Přesné určení je obtížné. Migrenozní stavy, jak jistě víte, přicházejí v určitých vlnách, a i když o nich víte (cítíte nárůst, riziko že přijdou), je obtížné odhadnout, jak jsou/budou silné, a zda se zrovna blíží vrcholu, nebo jsou na vrcholu nebo ustupují. To asi znáte. Pokud stav začíná stoupat, tj. cítíte, že byste mohla migrénu dostat, tak není vhodné AVS přístroj použít – dobře jste to cítila a vypnula. Stimulace AVS přístroje může v době začínající (i latentní) progrese záchvat, stav urychlit, zesílit (protože zesiluje prokrvení mozku). Bohužel to není žádné pravidlo, zrovna tak může přibližující se nebo začínající vlnu gradace, záchvat zastavit (asi v 30% případů).
Jedinou radu, resp. čtyři, které Vám mohu dát:
a) dejte na svůj cit a raději migrénu AVS přístrojem neprovokujte,
b) použití AVS pro zmírnění migrény je zejména preventivní – zlepšuje, harmonizuje prokrvení, mírní spouštěče ataky
c) z toho důvodu je také vhodné používat AVS přístroj pravidelně (min. 2, 3x týdně), ale ideálně ve stavech ,,klidu“
d) A poslední obecná: použití AVS přístroje musí být vždy příjemné, ať jste migrenik nebo ne, platí to pro všechny situace. (Zkušený uživatel si klidně může dovolit toto porušit, z nějakých speciálních důvodů, ale není to nutné.)
Odpověď možná není 100% (ano / ne), ale často to tak bohužel s lidským organismem je, že neexistuje jednoznačná odpověď.


 

 

Dotaz: použití AVS po mozkové mrtvici
Měla bych dotaz v souvislosti s přístrojem Galaxy. Mám přítele, který je po mrtvičce a má porušenou krátkodobou pamětˇ. Pracuji s ním asi 1 rok a velice se zlepšil, jak po psychické, tak fyzické stránce, problémy mu činí pouze pamětˇ. Je mu pouhých 36 let . Neurolog zjistil při poslední návštěvě veliké zlepšení a doporučil i postupné snížení psychiatrických léků . Bere Neurotop retard 300 1-0-1 ,Haloperidol – richter 1,5 mg 1-0-1 . Zajímalo by mne, zda by mu tento přístroj pomohl, nebo naopak uškodil ?

Odpověď
Po poradě s neurologem, MUDr. Jaroslavem Poláčkem (psychiatr, bývalý primář kolínské nemocnice) – navrhuji postup:

Používejte AVS přístroj, model Galaxy, pomalu, postupně. Nejdříve začněte relaxačními programy, 2-4x týdně. Po cca 14 dnech můžete zařadit i jiné programy, podle chuti, potřeby uživatele – třeba na učení, spánek aj. Ať se řídí citem, který program mu dělá dobře.

Je nezbytné dodržet následující:
– max. 1 program denně (po dobu cca 2 měsíců)
– max. 4 programy týdně (po dobu cca 2 měsíců)
– zvuk i světla: začněte na minimu intenzity, postupně (od druhého programu) zesilujte – musí to být vždy příjemné
– nepoužívat v psychicky náročných situacích (stres, vyčerpání, velká únava, napětí)
– nepoužívat programy s vysokými nebo velmi proměnnými frekvencemi, tj. program 12 (Regenerace síly), 18 (Energie), 20 (Intenzivní výkon), 28 (Pronikavé vědomí) a 29 (Zábava)
– pokud se nebude cítit v průběhu programu dobře, tak ukončit a použít až druhý den (to se může stát, zvláště ze začátku)

Kontraindikace: na tyto léky není žádná, to je bez obav, navíc při jeho zlepšování a snižování dávek to je o to víc jisté. Přístroj (používaný podle postupu) mu nemůže nijak uškodit.
Pomoc: urychlí uzdravování mozku. Jak přesný vliv to bude mít na krátkodobou paměť nelze odhadnout. Většinou se zlepší celkový psychický komfort, oživí se do určité míry zasažené části mozku – ale nakolik přesně to pocítí sám osobně na krátkodobé paměti, nelze určit.


 

 

Dotaz: noční můry
Mohl by psychowalkman pomoci mému pětiletému synovi proti nočním můrám? Nemá žádné zdravotní obtíže, jen se bojí tmy a v noci se občas budí s velkou noční můžou. Trvá to už zhruba tři roky.

Odpověď
Je to možné, ale může být obtížné najít správný postup. Nejzaručenější postup obecně by byl zajít se synem k dobrému hypnoterapeutovi. Potíže tohoto typu vzniknou většinou z nějaké jednorázové události (včetně obav ze tmy), většinou vůbec nemusíte vědět Vy ani syn, jaká to byla vlastně událost (v minulosti), nicméně hypnoterapeut ji dokáže vyhledat a úspěšně řešit přímo ten vzniklý blok.
K AVS přístroji:
AVS přístroj má schopnost stimulací procházet a vlastně ,,rekultivovat“ určitá pásma vědomí, tím zbavuje vědomí, resp. podvědomí (kde jsou tato traumata uložena) bloků (stresu, strachů, napětí, obav – taktéž tedy nočních můr).
PS: většinu traumat, šoků i dlouhodobých stresů ukládá mozek z vědomí do podvědomí (je to ochranitelská reakce, aby tato témata vědomě nezraňovala). Tam však zůstávají, dokud se nevyřeší a objevují se právě např. ve formě jako noční můry – typicky v noci, kdy se mozek snaží taková témata zpracovat (tzv. integrovat). Nějaké informace k tomu máme nyní na webu u programu Nová osobnost, zde. Ale tento program vám pro syna nedoporučuji!

Šance, že AVS přístroj pomůže, je poměrně velká, ale obtížnost spočívá v tom, že musí syn přístroj používat pravidelně (s programy v určitém pásmu podvědomí) a musí vyčkat – účinek pro tuto věc se neobjeví hned. Takže jestli se do toho pustíte, tady je postup:
Použít minimálně 3-4x týdně 1 program.
Program musí mít cílovou frekvenci mezi 3 až 8 Hz, délku minimálně 20 minut. Optimum je tak 20-30 minut (může i déle, ale to děti většinou nevydrží).
Program použít ideálně před spaním, nebo v pozdních odpoledních hodinách.
PS: Nevím, jaký máte model AVS přístroje, když tak mi napište, určím Vám vhodné programy. Programy si může obohatit hudbou nebo pohádkou, to není problém (ať je to zajímavější, ať to vydrží).

Může se stát, že jakmile se AVS přístroj začne ,,dotýkat“ uvedených bloků, tj. začne působit v příslušných zablokovaných pásmech vědomí, tak se problém akutně (tu noc, případně i opakovaně) zvýrazní. Je vhodné prožitek s tím spojený (tedy vlastně symptom) nechat proběhnout a nepotlačovat ho (i když to je pro spoustu obtížné – syn to zvládne, jde o Vás). Může začít plakat, prostě se to může nějak zvýraznit. Vhodné je být v noci nablízku, abyste to zaznamenali (když to nestihnete, tak se taky nic nestane), dát mu dát podporu, ale nic neříkat, nechat vše proběhnout. Pokud se takový zážitek stane, tak máte zpoloviny vyhráno (probíhá integrace).


Civilizační potíže vyřešeny

Ebook zdarma

Tištěný katalog Galaxy

Objednat zdarma

Novinky ze světa brainfitness

Sociální sítě